Parę miesięcy temu zaczęły się pogłoski jakoby w Warszawie miała otworzyć się podbijająca krakowski rynek jedzeniowy restauracja – Ed Red.

untitled-job_5421

Knajpa słynna jest z oszczędnego, luźnego wystroju, a przede wszystkim sezonowanego mięsa. To drogi produkt, dlatego tym bardziej zdziwiło nas, że krakowskie ceny razem z całym menu przygotowanym przez Szefa Adama Chrząstkowskiego, nie mają ulec zmianie.

Kolejnym zdziwieniem jest lokalizacja w jakiej miał pojawić się warszawski Ed Red – Hala Mirowska! Wielu stołecznych restauratorów od dawna ostrzyło sobie zęby na to miejsce.

Wreszcie wybrałyśmy się do Ed Reda’a. Z początku zastanawiałyśmy się, w której części hali umieszczono restauracje. Wiedziałyśmy, że przestrzeń, którą zajęła była dość potężna. Okazało się, że wejście do knajpy jest od samej al. Jana Pawła II, a główna jej część mieści się za raz pod neonem Hala Mirowska.

untitled-job_5692

untitled-job_5626

Obdrapana klatka schodowa zdecydowanie podtrzymuje klimat starej hali mirowskiej, ale również sprawia, że mamy wątpliwości czy aby na pewno dobrze trafiliśmy. U szczytu schodów za kontuarem szatni wita nas uśmiechnięta starsza Pani. Po chwili kelner prowadzi nas do stolika.

Sala jest długa. Jedną szybę zajmuje przeszklenie i widok na aleję Jana Pawła II i panie handlujące kwiatami. Po jednej stronie pomieszczenie jest widna kuchnia, po drugiej wejścia do sali VIP.

Zamówiliśmy Kozi ser w buraczkach z orzechami i ziołami (26zł) na przystawkę do podziału, a potem śledzia, Kanapkę Ed’a z piklami i szarpaną sezonowaną wołowiną(31zł) no i oczywiście gorąco zachwalanego przez kelnera Rib Eye’a z sezonowanej wołowiny(22,90zl/100g).

untitled-job_5467

untitled-job_5583

Kelnerzy to tu dość mocny punkt, są swobodnie ubrani  i zachowują się z odpowiednią dozą profesjonalizmu i luzu. Po sali przechadza się również sommelier, który kiedy kelnerzy są zajęci przyjmowaniem zamówień pomaga gościom w doborze wina.

Karta win – warto wspomnieć – jest zbudowana nie według krajów i regionów, a ciężkości i mocy wina.

Jedzenie okazało się naprawdę dobre, a ilości trudne do przejedzenia. Jeśli jesteście fanami mięsa, to na pewno powinniście przejść się na Halę Mirowską.

untitled-job_5729

Ed Red Warszawa

Plac Mirowski 1, 00-138 Warszawa

tel: +48 530 051 055

Godziny otwarcia:

Nd. – czw. 12.00 – 23.00

Pt. – sob.  12.00 – 24.00

untitled-job_5739

Zalety:

  • Sezonowane mięso
  • Świetnie skonstruowana karta win
  • Umiejscowienie w jednej z najpiękniejszych Hal starej Warszawy

Wady:

– Za pierwszym razem może być ciężko tu trafić

Napisz komentarz

Podobne wpisy