Jesienne Antipasti i Aperitivo

Otwiera się coraz więcej miejsc, w których im zimniej na dworze, tym milej jest spędzać wieczory ze znajomymi przy ulubionym koktajlu i paru przekąskach… Tak, polubiliśmy południowy styl spędzania czasu. Jesteśmy coraz bardziej zachłanni na nowe smaki i chętniej też sami gotujemy rzeczy, które niekoniecznie pamiętamy z naszego dzieciństwa.

20161026_wa_ll_martini_192

Z tego właśnie powodu, aby zaspokoić jednocześnie nasze potrzeby kreacji kulinarnej i potrzebę dzielenia się z innymi zmieniłyśmy standardowe plany.

Postanowiłyśmy tym razem zrezygnować z wyjścia na miasto i zaprosić przyjaciół do siebie. Szykuje się wieczór we włoskim stylu!

20161026_wa_ll_martini_297

Od rana bieganie po bazarku i sklepach z oryginalnymi włoskimi produktami. Podzieliłyśmy się dość naturalnie rolami – jedna gotuje, druga szykuje nas na wieczór, żeby goście nie zastali nas w papilotach 🙂 Oczywiście, większość naszych znajomych widziała nas w każdym możliwym wydaniu – od nart po wesele – ale czasem miło jest się po prostu przygotować i fajnie ubrać dla samych swoich. Bez powodu.

20161026_wa_ll_martini_308

20161026_wa_ll_martini_332

Podpowiemy Wam parę rad, które – jeśli zdecydujecie się zrobić własny wieczór dla przyjaciół – powinny Wam pomóc:

  • NIE KOMPLIKUJCIE – Robiąc jedzenie, skupcie się na zimnych przekąskach, tak, żeby jak goście przyjdą, kuchnia Was nie pochłonęła. Jeśli macie dobre składniki, proste antipasti same się obronią. Nie bójcie się też dawać samych produktów na stół. Takich jak sery, owoce, wędliny, pieczywo, oliwki.
  • ZAPLANUJCIE – Rozpiszcie sobie co będziecie chcieli przygotować i kiedy co kupicie. W ten sposób nie spanikujecie w ostatniej chwili i będziecie mieli wszystko pod kontrolą. Nie zapomnijcie kupić lodu!
  • WYBIERZCIE ALKOHOL POD JEDZENIE – Każdny z nas ma inny gust jeśli chodzi o drinki, ale jeśli chodzi o alkohol do jedzenia – to kucharz decyduje co najlepiej połączy się z jego potrawami. Najlepiej wybrać 2-3 opcje do wyboru.

1234

  • ZRÓBCIE TO RAZEM – Przygotowania to zabawa sama w sobie. Weź 1-2 osoby do pomocy, podzielcie się Włączcie muzykę. Jeśli wasz wieczór z prosecco zacznie się jeszcze w trakcie gotowania, na pewno unikniecie początkowej kolacyjnej sztywności, gdy przyjdą Wasi goście.
  • NIE SPIESZCIE SIĘ – Chcecie zacząć kolację o 19:00? Zacznijcie przygotowania o 15:00 lub 16:00. Miło jest cieszyć się całym procesem a przy okazji trochę pogadać. PS. Do 18:00 lepiej nie pijcie jeszcze Prosecco 😉
  • MUZYKA I NAGŁOŚNIENIE – Przygotujcie wcześniej playlistę z kawałkami, które chcecie puścić by nie zajmować się muzyką na ostatnia chwilę, albo co gorsza by wieczór nie zamienił się w youtube party.
  • WODA – obojętnie jak pyszne Aperitivo przygotujecie, pamiętajcie, że Wasz wieczór skończy się szybko jeśli nie będziecie waszym gościom podlewali odpowiednio często wody.

20161026_wa_ll_martini_509

20161026_wa_ll_martini_571

Tutaj załączymy menu z naszego wieczoru Antipasti & Aperitivo – tak dla inspiracji 😉

Antipasti:

  • Deska serów
  • Ciasteczka maślane z rozmarynem
  • Figi z Pecorino lub Brie i suszoną kiełbasą
  • Trufle tre formaggi w płatkach migdałów i rozmarynie
  • Ciasto francuskie z serem Robiola lub Camembert, cykorią w miodzie, pieczarkami i tymiankiem
  • Orzechy pieczone z rozmarynem i papryką
  • Crostini z serem kozim, awokado, skórką z cytryny i pistacjami
  • Oliwki
  • Grissini

Aperitivo:

  • Martini Prosecco
  • Lemoniada majerankowa
  • Martini Tonic

20161026_wa_ll_martini_856

20161026_wa_ll_martini_1210-kopia

Mamy nadzieję, że zachęciłyśmy Was do własnych kulinarnych podbojów. Wszystko oczywiście jesieni na pochybę!

20161026_wa_ll_martini_1069

20161026_wa_ll_martini_1260

Zdjęcia : Wojtek Affek

Napisz komentarz

Podobne wpisy