Śniadania w podróży : KANADA

Dziś w Co piątek śniadanie po raz pierwszy zamieszczamy Śniadanie w podróży. Nie chcemy ograniczać się wyłącznie do śniadań w lokalach, ale przy okazji naszych wyjazdów chcemy dać Wam podgląd na to, co zwykle znajduje się na śniadaniowym stole w krajach, do których podróżujemy. Krajem od którego zaczniemy jest Kanada.

Kanada to kraj o wiele bardzie zielony i ekologicznie odpowiedzialny od swoich południowych sąsiadów. Śniadaniowy jadłospis jednak mają zbliżony. Będąc w tym roku na dwutygodniowych wakacjach na północ od Toronto, przeanalizowałam sobie co kanadyjczycy najchętniej widzą u siebie na talerzu każdego ranka.

Tosty i Bajgle
Kanadyjczycy chętnie jedzą pieczywo – szczególnie rano. Są wielkimi fanami kanapek. Rozmiar przeciętnej kromki chleba tostowego jest o jakieś półtora raza większy od naszego. Najczęściej spotyka się chleb tostowy lub bajgle. Jedno i drugie koniecznie tostowane i okraszone odpowiednią ilością masła lub sera – pieczywo nie może być suche.

canada2

Jajka
Jak w wielu krajach kultury zachodniej jajka są stałym elementem na stole. W Kanadzie je się je zwykle w postaci jajek sadzonych.

canada3

Syrop klonowy
Syrop klonowy na kanadyjskim stole to nie stereotyp. Chętnie dodają go nie tylko do słodkich potraw, ale również do tostów, jajek czy bekonu.

canada1

Bekon
Bekon jest w Kanadzie inny niż u nas ze względu na podwójne wędzenie. Z czymkolwiek jest podany musi być chrupiący, a tłuszcz prawie całkowicie wytopiony. Najczęściej jest dodatkiem do jajek sadzonych, pancake’ów, i gofrów.

Hash browns
Kanadyjskim odpowiednikiem naszych placków ziemniaczanych są tzw. Hashbrowns. Od polskiej wersji różnią się wielkością i sposobem rozdrobnienia ziemniaków. Podczas gdy u nas ziemniaki trzemy, w Kanadzie są one często krojone w kostkę lub talarki. Hashbrowns smaży się zwykle niewielkie – rozmiary herbatnika.

canada4

Kawa z ekspresy przelewowego
Kanadyjczycy, tak jak Amerykanie na śniadanie nie pijają zwykle kawy rozpuszczalnej czy z ekspresu ciśnieniowego. Najczęściej do śniadania podaję się słabą kawę z ekspresu przelewowego. Zmielona kawa nasypywana jest do papierowego filtra, przez który przelewa się gorąca woda. Gotowa kawa ląduje w szklanym dzbanku, który nie raz widzieliśmy w rękach grubszej, ubranej na różowo kelnerki w amerykańskich filmach. Taki ekspres jest w większości kanadyjskich domów, a przez słabą moc kawy pije się ją rano na litry!

canada5

Jeśli chcecie zjeść kanadyjskie śniadanie w Warszawie to bardzo dobre Panceke’i z syropem klonowym, masłem i bekonem dostaniecie w Mr.Pancake’u o którym pisałyśmy kilka miesięcy temu 🙂

Napisz komentarz

Podobne wpisy